Политологът Марая Цветкова пред Fakti.bg           Броени

...
Политологът Марая Цветкова пред Fakti.bg           Броени
Коментари Харесай

Политологът Марая Цветкова: С темата за пенсиите ПП краде гласове от БСП. Явно темата за модела на управление и смяната му вече не са водещи

Политологът Марая Цветкова пред Fakti.bg
           
Броени дни остават до изборите на 2 октомври. Предизборната акция е в цялостния си ход. Но случва ли се нещо ново и забавно на политическата сцена и виждаме ли някакъв нов образ в партиите... Пред ФАКТИ приказва политологът Марая Цветкова.
 
Г-жице Цветкова, какви послания чувате и виждате от партиите. Има ли нещо, което ви прави по-силно усещане, или слушаме едно и също според от профила на групировката?
 
Посланията, които чуваме, са най-вече за обществен разцвет. Това ни дават обещание все още партиите. Разбира се, напомнят ни какво е било при ръководството на техните съперници. Като цяло не виждам някоя партия за предлага и приказва за дълготрайна тактика за България. Къде би трябвало да се намира нашата страна след 10-15 години, както и какви са националните ни цели.
 
А цели чувате ли, тъй като посланията са такива, каквито би трябвало да чуе избраният гласоподавател...
 
Приоритети чуваме, тъй като те са част от всекидневието на хората. Разбираемо е гласоподавателите да се интересуват от злободневните тематики, тъй като сме заобиколени от рецесии. Но аз си мисля, че задачата на партиите е да показват визия. Това е много по-дългосрочна цел.
 
А има ли и виждате ли партия, която да приказва за визия?
 
Не виждам такава. Просто партиите не слагат въпроса къде желаеме да бъде България след 10 години и по какъв начин ще се реализира това нещо. Въртим се все към злободневните тематики, а по този начин се вършат единствено дребни стъпки.
 
Изненада ли е това, че програмата на " Продължаваме промяната " стартира с тематиката за пенсиите?
 
От позиция на техния електорат, това е изненада. Политическа партия някак оголват тематиката за корупцията и може би я оставят за " Демократична България ", като тип поклон. С това обръщение Политическа партия очевидно се пробват да откраднат допустимо повече ляв електорат и гласове от Българска социалистическа партия, както и от други леви обединения.
 
Не чуваме доста да се приказва и по тематиката за антикорупционната политика?
 
Вижте, даже и социолозите подреждат тематиката за корупцията на 5-6 място в дневния ред на обществото. Това значи, че тя е отстъпила пред тематиката за инфлацията и енергийните доставки. Явно тематиката за модела на ръководство и промяната му към този момент не са водещи.
 
Темата е по какъв начин ще изкараме зимата…
 
Това е кратковременен проблем. Партиите оферират точно такива краткосрочни решения, а не дълготрайни, в които се залагат цели за развиването на България.
 
Виждате ли някакъв друг метод на партиите по отношение на изборите през ноември?
 
Ето това за мен е най-големият проблем в тази акция. Чуваме партиите, а освен анализатори, социолози, политолози и така нататък, да споделят, че напролет ще имаме нови избори. Какво е това? Това за мен е отличителният знак на тази акция.
 
За първи път се основава чувството, че от изборите на 2 октомври няма никакво значение. Те просто са преходни. И това подстрекателство се прави непосредствено от партиите. При предходните избора също сме чували сходни неща, само че не и от партиите.
 
Социолозите дават 5% преднина на ГЕРБ пред Политическа партия. Ще се усили, ще се понижи – каква е прогнозата Ви?
 
Не дръзвам да имам вяра прекомерно доста на социологическите организации. Видяхме, че през тези турбулентни месеци на политическия ни живот, през които минахме от предходната година насам, някак не съумяват да уловят тъкмо какво се случва в обществото ни. През последните 2 седмици от акцията се навлиза с ударни послания.
 
Ако има социологически изследвания безусловно в дните преди изборите, те ще бъдат по-релевантни на действителността. Смятам, че решаващи ще бъдат последните дни от акцията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР